Thursday, September 29, 2005

29-09-05: Loempia



In het engels kennen ze loempia onder 2 namen: spring roll of egg roll. Die eerste kan in de vietnamese variant ongefrituurd zijn, het is dan meer een salade in rijstpapier. Een spring roll is kleiner met dunner deeg. Hoe dan ook, ik wilde ze eens zelf proberen te maken.
Op internet vond ik de tip ze niet te frituren maar in de oven te bakken. Maar is dat wel lekker? Een experiment dus: 5 loempiatjes in de oven, 5 frituren in de wok....

Wat?
loempiavellen, of eventueel filodeeg
mihoen, liefst die glazige
groenten, zoals kool, lente-ui, tauge
evt wat gember
reepjes tofu of als je vlees eet garnaaltjes, ham ofzo?

Hoe?
Je kunt ze eigenlijk heel goed vullen met bami goreng of yaki udon of andere roerbak restjes. Volgens mij doen de indische restaurants dat ook. Je kunt de noedels er eventueel uit laten.
Mihoen maken volgens verpakking, meestal kokend water over gieten.
Groenten in kleine reepjes snijden (julienne is dat geloof ik), tofu ook. Gember roerbakken, dan de tofu en groenten in volgorde van langzaam garen bakken.
Eiwit in schaaltje doen, of 1 lepel maizena met 2 lepels water mengen tot papje. Voor het dichtplakken.
Loempiavellen laten ontdooien, onder vochtige doek leggen. Eentje pakken en met hoek onder neerleggen. Een schep vulling erop, en de onderste hoek over en onder de vulling vouwen. Zijkanten naar binnen. Dan oprollen, op het bovenste puntje wat eiwit of maizena-water papje doen en dichtplakken.

Frituur: olie heet laten worden, loempiatjes per 2 of 3 bakken tot goudgeel. Bewaren in vergiet met keukenpapier tot ze allemaal gedaan zijn.
Oven: ietsje olie op de loempia's smeren, in de over op 200 graden of stand 6 ofzo, 30 minuten.

Resultaat:
Niet dubbelblind geproeft! Shit. Zie boven voor het resultaat, de voorste zijn ovengebakken, de achterste gefrituurd. De ovengebakken zijn bleker.
De gefrituurde zijn vettig. Duh! Ik vind ze iets TE vet, maar dat kan aan mijn frituut-skills liggen. Misschien ook langer moeten laten uitlekken. De ovengebakken zijn lekker en vrij licht. De groenten proef ik beter terug. Volgende keer weer ovenbaken dus...

Tuesday, September 27, 2005

27-09-05: Groenten in shiitakesaus


Rijstnoedels met roerbakken groente, met vegetarische oestersaus (uit een potje). Ook weer zo'n 15 minuten recept. De saus is Lee Kum Kee's onvolprezen vegetarische oystersauce (klik voor plaatje), oftewel shii-take saus. Erg lekker, zoet en aromatisch. Saus leren kennen via Jasper. Kudos!

Dus:
rijstnoedels ('mihoen')
stir fry sauce
tofu
groente naar keuze bv:
peen
kool
komkommer
ui
(gedroogte shiitakes)


De rijstnoedels laten wellen in kokend water, met de shiitake als je die hebt. Is niet essentieel.
Tofu en groenten in stukjes snijden, en in volgorde van garingstijd roerbakken. Dus in mijn geval eerst tofu, dan peen, dan ui, dan de shiitake, dan de komkommer en als laatste de kool. Een flinke scheut stir fry sauce erbij,nog ff schroeien en klaar!

Ik had wat te veel gemaakt, want ik wil morgen loempias eten.

Monday, September 26, 2005

26-09-05: Gestoofde pompoen met pestosaus, sesamzaad tofu


Nog een pompoenrecept, deze keer zelfverzonnen. Het ziet er een beetje ranzig uit, zo'n plas geel, maar smaakt lekker. De pompoen gestoofd in de oven, met paprikapesto-roomsaus. De tofu heeft een sesamlaagje, zwarte sesam. Ik at het met opgebakken restje rijst met een scheutje rijstwijn voor extra smaak.

Nodig:
pompoen
slagroom
paprika-pesto, maar pesto rosso kan ook

tofu
maizena of bloem
sesamzaad

rijst

Pompoen in partjes snijden. Ovenschaal invetten met olijf of zonnebloemolie, pompoen erin. In oven, bij stand 6 ofzo. Af en toe blijven checken, als de pompoen dreigt uit te drogen scheutje water erover.
Intussen tofu snijden, even afdeppen. Sesam en bloem door elkaar mengen, tofu erdoor rollen. Als de pompoen zachter wordt schep pesto door de room mengen, bij de pompoen schenken. Rijst koken.
In bakpan scheutje olie heet laten worden, tofu bakken. Op bord, rijst erbij, pompoen uit oven op bord scheppen. Pesto-room saus erbij schenken.

Sunday, September 25, 2005

25-09-05: Pompoensoep


Pompoen part II. Soep! Pompoen is van zichzelf al zoet en romig, en heeft verder weinig nodig. Bij deze soep wat extra pit dmv curry, en wat body met feta, maar beiden niet perse nodig!

Ingredienten:
pompoen
ui
curry-poeder
feta

Ui fruiten, als je van pittig houd currypoeder erbij. Pompoen in stukjes erbij, paar minuten bakken. Dan 2 koppen water erbij, zout en peper, of bouillonpoeder. 30 minuten laten koken. Pureren. In kom doen, feta erover kruimelen. Lekker met zelfgebakken brood.

25-09-05: lunch: sushi maki van ei


Shit! Geen nori (zeewier folie) in huis. Een grote vergissing, want ik had per abuis wel al de sushi rijst gemaakt. Gelukkig kan je ipv nori ook omelet gebruiken!

24-09-05 Tamales

Op Euridece's feestje werd ik volgestopt met tamales: een mexicaans gerecht, maisbloem met boter (traditioneel reuzel) en prei en kaas, dat lang wordt gekneed en dan wordt gestoomd in bananen-bladeren, edoch in dit geval in zilverfolie. Euridice had er tomatillo-saus en mole(bonenprut in goed Wagenings) bij. Recepten volgen wellicht.

23-09-05: Pompoentaart


Pompoentijd! Hetis aan het herfsten en de pompoen ligt alweer in de winkels.

Voor 2 personen (of avondeten en lunch)

500 gram pompoen
(lente)uitje
ei
feta
bloem
bakpoeder
boter
Peper
zout
(currypoeder)

Pompoen in stukken snijden (van de oranje kun je de schil laten zitten). Opzetten in ruim water, koken tot de pompoen zacht is. Afgieten, prakken, ei, gesneden uitje, peper, zout erdoor.
Tijdens het koken van bloem, lepeltje bakpoeder, boter en pietsje zout een deegje kneden. Vorm daarmee bekleden,
Dan de pompoenprut erin, stukjes feta bovenin drukken. In de oven, stand 6, ik denk een half uur of 45 minuten. Tot het deeg droog en stevig is.

Je kunt varieren door currypoeder bij de pompoen te doen, en creme freche of wat yogurt. Of geraspte kaas.

Ik had er een paprika-komkommer salade bij, van groene paprika. Omdat die vaak wat taai en vezelig is, had ik hem bij de taart in de oven gedaan, tot de schil blazerig werd. Dan wordt ie zachter en voor mijn gevoel wat zoeter.


Een japans toetje: zoete omelet, klink vies, ik vind het lekker.
Eitje klutsen met flinke schep suiker. Eventueel door zeef gooien om de witte vliesjes eruit te filteren. Dunne laag in koekepan, als ie bijna stolt oprollen en even laten garen!

Friday, September 23, 2005

22-09-05: Yaki-udon en omgekeerde appeltaart


Yaki udon betekent geroerbakte udon noodles. Udon noodles zijn spagetti-achtig, maar dan wat steviger, van tarwe in plaats van rijst.
Komkommer kun je goed roerbakken!
Als toetje omgekeerde appeltaart...

Udon noodles
groenten, zoals:
kouseband
komkommer
lente-uitje
shiitake
tofu
sesam olie
japanse sojasaus
peper

Udon noodles koken in water.
Alle groentes en paddestoelen snijden. TOfu in blokjes, en goed droogdeppen.
Olie verhitten, tofu bakken, na een paar minuutjes kouseband erbij, scheutje sojasaus. Daarna lente-ui, komkommer en paddestoel. Als die goed zijn noodles erbij, roeren, sesamolie en peper erbij.


Omgekeerd appeltaartje:

appel
bloem
boter
suiker

Appels kleinsnijden. Van bloem, suiker en boter in verhouding 2:2:1 een kruimelig deeg maken. Appels in vormpje, deeg erover. In de oven (stand 6 ofzo) tot appel zacht is en deeg goudbruin.

Thursday, September 22, 2005

21-05-05: Roti met dahl, kouseband en tofu


Ik krijg mijn zelfgemaakte roti nooit zo mooi als bij de surinamer, maar die doen het ook ingewikkelder, met een laagje linzen of aardappel binnenin. Dit gaat ook, en smaakt goed.
Garam masala is net een mengsel van gedroogde kruiden. Je heb het in allerlei variaties. Te vervangen door "gewoon" currypoeder. Meestal zit er in allerlei verhoudingen chilis in, gember, mosterdzaad, koriander, peper, kardamom, kruidnagel, kaneel en komijn in. Jeetje!


Ingredienten:
Roti:
bloem
water
bakpoeder
(of kant en klaar kopen, bij toko, in vriezer soms te vinden)

Dahl:
gember
knoflook
kurkuma
uitje
currypoeder, garam masala of currypasta
kopje rode linzen

Kouseband
tofu
zoete sojasaus
limoen of citroensap

Snijd tofu tot blokjes, voorzichtig uitknijpen, of keuken- of wc papier verder droog laten worden.
Kneed kopje bloem, water en bakpoeder tot stevige bal. Laten rusten. Kopje rode linzen met water en theelepel kurkuma opzetten, 15 minuten koken, voorzichtig afgieten.
Deegbal uitrollen tot dunne pannekoek. Bakken in heeeel klein beetje olie. Als ie opzwelt weer terugduwen met lepel. Als ie mooi bruin/droog is orvouwen en op bord.
Kouseband met tofu roerbakken in hete olie,tot kouseband zacht is, maar de tofu juist stevig. Scheut ketjap en limoensap erover (spettert!). Op bord.
Nieuwe olie in de pan, op temperatuur laten komen, gember, knoflook en ui glazig bakken, dan de gekookte dahl erbij. Opwarmen tot heet. Curry en garam massala erdoor roeren. Op bord!

Wednesday, September 21, 2005

20-09-05: Cantarellen


In Zwitserland is de herfst al volop losgebarsten. In de winkels lagen pompoen, vijgen en paddestoelen. Die laatste kon ik niet weerstaan, want cantarellen zijn toch wel de lekkerste paddestoelen die ik ken. Mee in de trein terug.
Thuis heb ik ze gebakken met wat kouseband en een restje aardappeltjes van vorige week. Kouseband is surinaamse variant van spercieboontjes. Ze horen stevig te zijn, liefst te knappen als je ze breekt. Evenals spercieboontjes dus.

Cantarellen
Roomboter
Uitje

Aardappels
Kouseband of spercieboontjes
olie
azijn of citroentjes
peper
zout
rest van bovenstaande uitje

Paddestoelen mag je NOOIT wassen! Ze zuigen water op, en dan verdun je de smaak en wordt het papperig. Beter is het ze, zo nodig, af te boenen, of stukjes uit te snijden.

Eerst de aardappels in de ovenschaal, wat olie, peper zou en uitje erover en bij 200 graden ofzo wegzetten. Koppie thee gaan drinken. Na een een half uurtje spercieboontjes erbij + scheut water en folie of deksel erop. Nog eens goed omschudden (blijf dat ook regelmatig doen, anders droogt de kouseband uit ipv dat ie gaar wordt). Roomboter in pan laten smelten tot bruin. Restje ui erin bakken tot glazig. Schoongemaakte cantarellen erbij, bakken tot die er zacht maar nog stevig uitzien. Naja, je begrijpt het wel? Peper en zout erover, jummie!

Monday, September 19, 2005

18-09-05: Artisjok


Je kunt hier vrij goedkoop verse artichokken kopen. Zeker omdat we zo dicht bij Frankrijk zitten. Het is een soort paardebloem, je kunt de buitenblaadjes en de bloembodem (het hart) eten, maar de zaden + pluis in het midden niet.
We aten hem met mayonaisse, groenten uit de oven en een tome de savoie, oftewel kaas uit de Savoie. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Ingredienten:
artichok
groenten (bijvoorbeeld courgette, brocolli, uien)
knoflook
mayonaisse
olijfolie
azijn
peper en zout


Eerst water opzetten, de artichok moet kunnen zwemmen in het water. Als het water kookt, de artichok erin leggen, en laten koken tot de blaadjes loslaten als je eraan trekt. Dat kan wel 45 minuten duren.
Intussen de groente wassen, snijden en in een overschaal doen. Olijfolie, knof, peper en zout erover. In de oven, op 200 bijvoorbeeld.
Mayo mengen met wat azijn, eventueel wat olie. Peper en zout erdoor.

Als de artichok klaar is blaadje voor blaadje in de mayo dopen en opeten. Lekker.

Sunday, September 18, 2005

17-09-05: Sushi-restaurant!


Uit eten in Lausanne. Ans had een gaaf sushi restaurant gespot, Myo, uitkijkend over het meer van geneve. Strak interieur, en posh uitziend, dus we twijfelden nog, maar toch maar naar binnen. Erg aardige mensen, en lekkere sushi. Interessantste was een sushi-maki met gedroogde tomaatjes en naar we vermoeden creme fraiche. Foto een beetje wazig, de streep is geen bloed maar keramiek.
Toe hadden we groene thee ijs toe, erg lekker. Je kant dat maken door vanille ijs een beetje te laten smelten en er groene thee poeder door te roeren.

16-09-05: Kaasfondue


Wat eet je in Zwitserland anders dan sushi (zie 17-09)? Kaasfondue! Door Ans!

Hoe?
kant en klaar geraspte gruyere
.25 liter witte wijn
(knoflook)
stokbrood
paprika

Pan inwrijven met stukje knoflook. Wijn in de pan. Kaas langzaam, en beetje bij beetje, laten smelten in de wijn. Stokbrood en paprika in stukjes. Klaar!

Thursday, September 15, 2005

14-09-05: Sushi


Vanavond kwamen oud huisgenoten eten. Ze wilden sushi! Dus rijst gekookt, groente in reepjes gesneden en tamago gemaakt. Dat is gerolde omelet. Hoe je rijst kookt en zuurt en tamago maakt kun je beter lezen op dit weblog , Mirugai weet er VEEEL meer van!
Ik had thaise zwarte kleefrijst gemaakt, dat geeft wel een gaaf effect, zeker als je hem samen met witte rijstr verwerkt in een rol (sushi-maki), maar ook als tamago:




Uiteindelijk van boven-beneden en L-R:
zwarte en witte rijst,
wasabi(groene spul),
sesam-gember dipsaus
en ingemaakte gember (roze),
tamago
en dingen om te rollen:
shi-take,
komkommer,
paprika
en tamago (omelet dus)

Wednesday, September 14, 2005

13-09-05: Gado Gado


Ik had gado gado zonder kroepoek, maar MET zwarte rijst!

Ingredienten:
rijst
witlof (of kool, etc)
tauge
paprika
komkommer
1 ei
tofu

pindakaas
sojasaus
gember(poeder)
knoflook
sambal
ketjap

Rijst koken. Groenten blancheren. Ei koken, laten schrikken en pellen. TOfu bakken, als die droog wordt scheutje ketjap erbij. Op bord leggen.
Pindakaas met water opzetten, al die ingredienten die daaronder staan erbij in. Opwarmen tot het wat indikt. Bij de groenten scheppen.

Tuesday, September 13, 2005

12-09-05: Laksa



Een thaise maaltijdsoep. Fris dank zij citroengras en gember. De rauwe groenten houden het fris. Er zijn ook versies met kip of schaaldieren. Aangepast uit Nieuw vegetarisch koken van Celia Brooks Brown.

Ingredienten
kruidenmengsel:
stukje citroengras (of evt limoensap)
teentje knoflook
lepel kurkuma
halve duim gember
klein uitje

100 gram? tofu, in 2 plakken
125 gr mihoen
halve komkommer
halve paprika
handje tauge
125 ml cocosmelk (of cocosboter met water)

Mix alle kruiden met mixstaaf of vijzel.
Doe een laag olie (3 cm) olie in de wok. Frituur de tofu. Uit de wok, evenals groot deel van de olie. Bak in de resterende olie het kruidenmengsel, tot de geuren loskomen. Dan de cocosmelk en tofu er bij, en wat water. Aan de kook brengen.Intussen wat water opzetten, als die kookt over de mihoen gieten.
Intussen de groenten in de lengte snijden en mihoen 5 minuten in kokend water laten weken, dan is ie wel gaar. Groenten en mihoen in kom, daarover de tofu en soep. Klaar!

Monday, September 12, 2005

11-09-05: Bapao en aubergine



Erg lekker maar wel bewerkelijk. Goed voor een zondagmiddag dus...
De donkerrode vlek is chilisaus, van de loempias.

gist
bloem
water
zout
vulling:
currypoeder en bijvoorbeeld:
-prei
-ui
-paprika
-(tofu)gehakt
-sojabrokjesmaar je kunt er van alles indoen. Perfect voor restjes groente

Kneed van bloem, water en gist, een niet plakkend elastisch deeg. Ik begon eerst vanuit een recept met vaste hoeveelheden van elk, maar dat lukte toch nooit. Nu begin ik gewoon, en stop er bloem of water bij tot het goed voelt. Laten rijzen.

Bak tijdens dat rijzen alle groenten, tofu enzovoorts. Goed kruiden, met curry, of als je wilt met een zakje instant nassi, je kent ze wel die goedkope zakjes. Houd bij het kruiden rekening mee dat er nog deeg omheen komt, wat de smaak verdund. Het mag dus wat sterker gekruid dan je normaal zou doen.

Het vullen is moeilijk, ik krijg ze nooit mooi dicht, maar goed: neem een stukje deeg, maak daar een plakje van. Doe wat groentemengsel in het midden, en vouw voorzichtig dicht, tot het weer een balletje is. Een andere methode is een bolletje maken, met je duim een gat maken, en dat dan vergroten tot je een kommetje hebt. Groente erin, dichtvouwen.Beide methoden werken niet bij mij. Een half uurtje laten rusten en rijzen.

Dan de boel stomen: ik heb bamboe stoommandjes, maar een stalen vergiet in een pan kan ook. Laagje water erin, vergiet/mandjes invetten tegen het plakken, in de pan hangen, en daar dan de bapao in. 10/15 minuten laten stomen.



Ik had nog wat aubergine, die heb ik meegestoomd, daarna wat sesamolie en sojasaus erover. Handje noodles erbij.

10-09-05: Provinciaalse groenten


Provinciaalse groenten

Simpel, lekker en weinig werk.

Ingredienten:
krielaardappels
paprika (rood en/of geel)
courgette en/of aubergine
uitje
knoflook
rozemarijn
geitenkaas
honing


Krieltjes afspoelen. Paprika in reepjes, 2 kleuren is natuurlijk het mooist. Courgette/aubergine ook in reepjes. Ui in partjes, zoals een sinaasappel. Knoflook pellen. Dit alles in een pannetje, olijfolie erbij, en peper en zout, en dan goed schudden zodat er over de groente een laagje olie zit. Dan in ovenschaal. 30 minuten bij stand 6 of 7. Af en toe even omscheppen.
Na 30 minuten plakjes geitenkaas erover, met wat honing. Die nog zacht laten worden. Klaar!


De aubergine kun je ook eerst bedekken met zout, en laten liggen. Dat schijnen ze zachter en minder zompig te worden na bakken! Ik heb het geprobeerd, maar had natuurlijk de helft wel en de helft niet moeten doen, als echt experiment.... Volgende keer wellicht!

Friday, September 09, 2005

08-09-05: Soba met tofu en brocolli



Voor Eelke, pappa en mamma gekookt: soba noodles met brocolli en tofu. Soba is boekweit-noodles, vaak koud gegeten bij warm weer. Als toetje maakte mamma een goeie smoothie.

Ingredienten:
soba noodles (bij de betere toko)
brocilli
tofu
lente-ui
japanse zoute sojasaus
sesamolie
gember
thee

Tofu had ik de ochtend al gemarineerd in ketjap en wat sesamolie. Bij het bakken kwam ik tot de conclusie dat je het toch beter kan laten uitleggen en droogdeppen, bakken en dan op het laatst de marinade erbij moet schenken: nu viel alles uit elkaar.
Hoe dan ook, tofu bakken in hete olie, intussen brocolli overgieten met kokend water, even laten staan, en de soba noodles gaar laten worden door ook daar kokend water over te gieten.
Brocilli ook in de pan. Als de soba noodles gaar zijn afspoelen met koud water.
Sesamolie, gember en sojasaus mengen, lente uitje erdoor en over soba noodles gieten.
Groenten blijven roerbakken tot gaar. Klaar.

Thursday, September 08, 2005

07-09-05: Burrito



Een beetje fusion deze keer: mexicaanse burrito met refried beans, maar ook knoflook-sojasaus tofu erin. Zwarte bonen zijn het beste, maar bruine of kidney kan net zo goed. Koriander is typisch mexicaans, vers of poeder gebruiken.

Tortilla (ik had kant en klaar, maar zie recept voor zelfmaak onder)
Potje bruine of kidneybonen
Paprika
RIJPE avocado
Tofu
Sojasaus
knoflook
Limoen of citroen(sap)
Koriander
Chili, sambal of rode peper
[Cacao]
Kaas of sour cream als je dat lekker vind

Avocado pureren, zout, peper en limoensap erbij.
Tofu marineren in sojasaus en knoflook, OF goed bakken in hete olie, en als ze droger worden chili (of sambal of rode peper), knof en sojasaus erbij. Paprika erbij, bakken. De bruine bonen in pot half kapot drukken met lepel, dan erbij, goed blijven roeren. Koriander erbij. Een schep cacao is vreemd genoeg ook erg goed erbij. In tortilla schepen. Guacemole erover. Wat kaas of sour cream erover. De onderkant omvouwen, en dan beide zijkanten dichtvouwen.

Wednesday, September 07, 2005

06-09-05: roerbak noodles met kool en tofu


Ai, zo'n hele kool is toch wel veel. Na okonomiyaki en koolslabij de lunch nu een laatste dag kool eten! Noodles met kool en tofu. De camera heb ik nog niet in de vingers: de viewfinder klopt niet, die moet ik aanpassen met stukjes tape ofzo...

Nodig:
rijstnoedels
knoflook
gember
kool (of een andere groente, ik had er nog paprika bij)
tofu
sojasaus

Eerst de rijstnoedels gaar maken (meeste types kokend water erover, laten staan).
Kool, paprika in reepjes snijden, tofu in blokjes. De tofu wordt lekkerder als je hem uit laat lekken of uitperst. Gember in lucifertjes en knoflook in pers of in kleine stukjes.
Maak olie heet, bak de gember en knoflook, tot de laatste glazig zijn. Tofu erbij, als je geen anti-aanbak laag hebt goed roeren. Bij mij bakt het zowiezo vaak aan die tofu. Na een tijdje kool erbij, en nog later de paprika.
Als de tofu droger en gelig wordt sojasaus erover. Op bordje en eten. Ik heb er nog wat sesamzaadjes over gestrooid.

Tuesday, September 06, 2005

05-09-05: Tagliatelle

Voor Marchien en Tom tagliatelle met courgette en quorn gemaakt. Simpel en lekker.

Ingredienten:
Tagliatelle
Pesto
Courgette
Paprika
Quorn [of kip]
[geitenkaas]

Tagliatelle beetgaar koken. Pesto erdoor roeren. Courgette in twee stukken. Met kaasmes tot plakjes snijden. Eventueel de plakjes middendoor snijden, dan zijn ze wat dunner. Paprika in reepjes snijden. Groenten en courgettes in pan, bakken tot gaar. Peper en zout erbij. Tagliatelle op bord, groente erover, en dan een plakje geitenkaas. Geen foto.

Monday, September 05, 2005

04-09-05: Okonomiyaki



Aangezien ik nog een hoop kool heb, en gisteren wat later thuis was, kon ik goed Okonomiyaki maken, ook wel de japanse pizza genoemd: er gaat kool in en is snel klaar.

Okonomiyaki kruising tussen een pannekoek en en spaanse omelet. Het wordt de japanse pizza genoemd omdat je er verder alles op doet wat je lekker vind: kaas, champignons, plakken worst, paprika, zeewier, etc etc. Het wordt gegeten met een soort scherpe ketchup en mayo. Ik deed er een restje spinazie en boursin van gisteren bij. Het recept heb ik uit de Giant Robot.

Ingredienten:
Kwart kool, of nog maar wat minder
1 ei
Een theekop bloem
zout

Snipper de kool. In een kom doen, ei en bloem erbij. Goed roeren. Het moet een plakkerige boel zijn. Is het nog te droog, water en bloem erbij. Of eventueel NOG een ei. Het dikke mengsel in een warme koekenpan gieten. Nu kunnen al die andere ingredienten erop! Rustig laten bakken, als de onderkant geel met bruin en gaar is omdraaien, eventueel met behulp van een deksel of bord. Andere kant bakken. Op je bord, ketchup en mayo erop. Lekker met een biertje!

03-09-05: Spinazietaart en flensje met fruit


Dit recept heb ik van Eel, die het maakte toen hij op zijn verjaardag een maaltijd met alleen maar pannekoeken maakte. Het taartje bestaat uit laagjes pannekoek en spinazie. Ik heb een vierkante koekenpan, wat wel een grappig effect geeft. En als je toch aan het bakken bent, dan is een flensje gevuld met kwark (of bij mij silky tofu, die was over) en pruimen een handig dessert.

Ingredienten:
Diepvriespinazie
Boursin
Ei
Melk
Bloem.

Eerst diepvriesspinazie ontdooien en opwarmen. Boursin erdoor. Bak daarna pannekoeken. Dan dus een pannekoek, een lepel spinazie-boursin, weer een pannekoek etc etc. Als je voor veel mensen kookt kun je gewoon de hele pannekoek stapelen, ik bakte er twee en sneed die alletwee in vieren.

Een derde pannekoek werd het toetje: kwark en pruimen of andere vruchten, of wat jam door elkaar roeren. Paar scheppen in flensje en oprollen.

02-09-05: Eieren in een nestje + perzik toetje


Vandaag eieren in een nestje. Een Chinees recept dat ik vond op dit
geweldige bento weblog! Lekker eten, snel klaar, en ziet er super uit (foto volgt). Het zijn gewoon gekookte eieren op geroerbakte, in reepjes gesneden kool. Als je het goed opmaakt zijn het inderdaad eieren in een nest. Alles verkrijgbaar bij een gewone supermarkt. Als toetje perzik uit de oven.

Ingredienten:
Kool
Twee eieren
Sojasaus, zout, gember, sesamolie, of wat je maar lekker vind bij roerbak.
Eventueel knoflook en een (lente) uitje

Bij mij lagen er nog rijstnoedels onder het nest, maar je kunt ook rijst, bami of wat dan ook erbij eten. Eieren opzetten, naar voorkeur koken tot zacht of hard. Laten schrikken (dus koud water erover), pellen. Kool in reepjes snijden. Als je knoflook en ui erbij wilt die eerst bakken tot glazig. Dan kool erbij, bakken tot ze glazig zijn maar niet zacht. Kruiden en sojasaus erbij. Rijst of noedels in kom, kool er mooi in een cirkel in, de eieren erop.

Toe:

perzik
bitterkoekje
monchou of andere zachte neutrale kaas.

Perzik door de helft, pit eruit. In de oven, eventueel in zilverfolie. Bitterkoekje in stukjes snijden, door monchou scheppen. Perzik na 15 minuten uit de oven, mengsel in pit-gat scheppen. Klaar!

Friday, September 02, 2005

01-09-05 Nasi



Gekookt voor Marchien en Tom. Nasi goreng. Niet speciaal, wel lekker en snel klaar. Wegens haast kant en klare pindasaus van Calve geloof ik. Niet bijzonder, wel lekker, vrij zoet. Op speciaal verzoek van Eel allemaal bij de C1000 te krijgen ;-). Behalve wellicht quorn, maar dan pak je tempeh (apart bakken is lekkerste).

Ingredienten:
Rijst
Quorn
Prei
Paprika
Pakkie Nasi-kruiden (evt te vervangen door knoflook, ui, korianderzaadjes en ketoembar)
Casave-kroepoek

Hoe:
Rijst koken. Pakkie kruiden laten weken en dan in hete olie bakken (of ui en knof fruiten in olie, kruiden even opbakken). Prei erbij, dan quorn en paprika. Als die gaar zijn rijst erbij, even doorroeren en snel opbakken. Pindasaus in magnetron.

Alternatief voor pindasaus uit een pakje (mocht je in Zwitserland zitten en geen pindasaus kant en klaar kunnen krijgen:
Olie
Pindakaas
Soja-saus
Azijn of citroensap
Knoflook
Gember [optioneel]
Koriander [optioneel]
Sambal [optioneel]

Olie opwarmen, knoflook [sambal en koriander en gember] snel bakken, niet bruin laten worden. Pindasaus, sojasaus en pietsje citroen of azijn erbij. Klaar. Op zich kan de sojasaus er ook uit. Iedereen heeft wel een eigen versie...

Thursday, September 01, 2005

31-8-05: Kim chi jjigae


Kim chi jjigae is een koreaans gerecht van groente, vis en/of tofu, met als basis kim chi. Kim chi is de kool of een andere groente met chili, die is gefermenteerd met melkzuurbacterien. Het smaakt als spicy zuurkool, maar dan zachter.
Je eet het als bijgerecht bij rijst. Andere gebruikelijk bijgerechtjes zijn aardappelsalade (blust lekker), spinazie. Ik had deze keer door mijn ouders gekweekte tomaten in huis, dus dat werd de salade. Op de foto zie je in de kleine bakjes de Kim Chi Jjigae, aardappelsalade en tomatensalade.

Ingredienten:
Kimchi - blikje van toko
Paprika
Silken tofu
Tomaat
Lente-ui
Aardappelsalade

Hoe:
Tomaten in blokjes snijden, lente ui in reepjes, op smaak brengen met zout en peper en (rijst)azijn. Smaken op elkaar in laten werken.
Rijst koken. Paprika kleinsnijden, roerbakken. Kimchi erbij, en als laatste de in blokjes gesneden silken tofu.

30-8-06: Inari sushi & miso soep


Vandaag at ik inari sushi: met rijst gevulde, gefrituurde tofu envelopjes. Daarbij een kom miso soep, met komkommer en silken tofu. Miso is gefermenteerde sojapasta. Het heeft een eigen smaak, zoutig. Erg lekker als soup, maar je kan er ook mee marineren. Dat komt nog wel eens...

Ingredienten:
inari - van de arnhemse toko, kant en klaar
rijst
miso - ook van de toko
bouillion - officieel dashi, een boullion van kelp en een gedroogde makreelachtige, of kelp en shiitake. Maar 'gewone' boullion kan ook.
komkommer
silken tofu - ook van de toko

Snijd komkommer en tofu in dobbelstenen en doe in een kom. Breng twee koppen water aan de kook [en kook intussen de rijst]. Giet in de kom over groente en tofu. Even laten afkoelen. Neem dan de overige halve kop, roer daar twee lepels miso [naar smaak eigenlijk] in. Teruggieten in de kom. Het water mag eigenlijk niet meer koken als je de miso erbij doet. Ook lekker met lente-ui erbij.

Terwijl het water kookt kun je voorzichtig de tofu-envelopjes losmaken. Gekookte rijst erin, dichtvouwen en op zijn kop op bord of plankje. KLAAR!