Wednesday, November 30, 2005

30-11-2005: Thai noodles met kokos en pindasaus

Dit was lekker! Kokosmelk en pindasaus met groenten en rijstnoedels, thais.



Pakje of blikje kokosmelk
pindakaas of kant en klaar pindakorrels
groenten (kan vanalles zijn)
citroengras of evt citroensap
ui
knoflook
sambal
noodles

UI en knoflook bakken, groenten erbij. Gaar roerbakken. Dan citroen(gras) erbij, kokosmelk en de pindakaas en sambal, of pindakorrels. Even laten indikken.
Noedels klaarmaken.

Tuesday, November 29, 2005

29-11-2005: Aardappel, witlof en ijs

De uitdaging was de goedkoopste groente uit de winkel, voor bij mijn eerder gekochte aardappels. Het werd witlof, van Neerlandsche bodem! Nou heb ik in tegenstelling tot veel anderen geen hele slechte herinneringen aan witlof, dankzij het recept van mijn moeder wellicht, met veel kaassaus...
Maar mijn versie is met tomatenrijke pesto, estragol arme rode pesto, ui en een plakje kaas. De olie in de pesto loopt in de oven tussen de blaadjes, hmmmm.
Ik had wat silky tofu bij de aardappel gedaan, minder succesvol, bleef een beetje zacht en redelijk smaakloos. Naja, morgen beter, want er is nog wat tofu over.



aardappel
knof
(tofu)
stronkie witlof
rode pesto
(lente) uitje
plakjes kaas.

Aardappel in ovenschaal, met knof en tofu, wat peper en zout erover en in de oven.
De witlof in de lengte doorsnijden, lepel pesto op elke helft, wat gesnipperde ui erop, en in de oven. Als ie wat zacht wordt plakje kaas erover.



Toe groene thee ijs met kaki.

Sunday, November 27, 2005

27-11-2005: Paddestoelen Udon

Noodles met 3 soorten paddestoelen: Enoki, shiitake en zelfgeplukte en gedroogde kastanjeboleet. Voor de kleur en bite nog wat groenten erbij, en een goed gelukt marmerei.



noodles (Udon noodles bijvoorbeeld)
restje paprika
paddestoelen
ei
thee
sojasaus
sesam of sesamolie

Ei 5 minuten koken, dan barstjes erin tikken, en terug in het water, met een zakje zwarte thee. Half uur doorkoken.
Groenten en paddestoelen bakken, met wat sojasaus en sesam of sesamolie. Noodles klaarmaken volgende de verpakking, meestal even koken of met kokend water overgieten. In kom, paddestoelen, groenten en ei erop schikken.

26-11-05: -soep, Sushi, groene thee ijs.

Het werd weer eens tijd voor sushi. Voorafgegaan door een misosoepje. In zo'n soep is het traditie dat je alleen 'tegengestelde' ingredienten gebruikt, dus knapperige tegenover zacht, drijvend tegenover zinkend, niets in dezelfde kleur. Een goed voorbeeld is tofu met lente-ui, hieronder. Die troebele wolk in de soep is de miso.



En de sushi:


Van links achter met de klok mee: kappa maki (rol sushi met komkommer en sesam), kampyo maki (rol met kampyo, dat is ingemaakte kalebas en 2 kleuren paprika), temari sushi (ronde sushi) met wat ingemaakte gember erop, temaki-sushi (hoorntjes) met enoki-paddestoel en lenteui. Dat roze is zelfgemaakte ingemaakte gember, het groene wasabi.

Toe weer groene thee ijs.

Friday, November 25, 2005

25-11-05: Indiaas eten

Vandaag werd er gekookt! Een indiase collega had dahl, rijst en groenten gemaakt. Erg lekker! Toetje was een documentaire over sneeuwpanters... Geen foto's.

Thursday, November 24, 2005

24-11-05: Couscous

Een snelle maar lekkere coucousschotel, gekookt voor Anne Jifke die op bezoek was. Geen fotografisch bewijs...

Ingredienten:
couscous
paprika
lente-ui
blik kikker-erwten
curry, kurkuma, peper en zout, kaneel
blik tomaten.

Currypoeder bakken in hete olie, snel lente ui en paprika erbij. Dan de uitgelekte kikkererwten en daarna de tomaten. Op smaak brengen met peper, zout en kaneel. Couscous klaarmaken volgens de verpakking...

Tuesday, November 22, 2005

22-11-05: Tortelini met tomaat. Verse vijg in port

Toch nog verse vijgen gevonden, dacht dat dat al een beetje voorbij was.
Daarnaast tortelini



Tortelini
Tomaat
Paprika
Ui
Knoflook

Tortelini koken, ui en knoflook snipperen, bakken, paprika bakken, tomaat in plakken, ook bakken.
Tomaten in cirkel op bord schikken, paprika en ui eromheen, en de tortelini in de cirkel.



Vijg inkerven, in creme brulee bakje of overnschaaltje, port erover gieten. In de oven bakken. Eventueel vijgensap/port binden met lepeltje maizena. Hier met een laatste restje chocolade ijs.

Monday, November 21, 2005

21-11-05: Yaki udon met asperge

Een goeie yaki udon van een restje asperges (uit een potje)



udon noodles
asperges
lente uitje
stukkie tempeh
(2 gedroogde shii-take)
vegetarian stir-fry sauce
soja saus
sesam-olie

Noodles en shiitake overgieten met kokend water, 10 minuten laten wellen.
Tempeh roerbakken in olie, daarna stir fry sauce, lente ui, asperges en in reepjes gesneden shii-take erbij. Als laatste de udon noodles roerbakken, sesamolie en scheut zoute sojasaus erbij. Klaar!

Als toetje een mislukt experiment, appels onder dekentje van meringue achtig eiwit, grandioos mislukt, net een spiegelei met appel...

18-11-05: Thai Straw-mushrooms. Kiwi-ijs

Straw mushrooms zijn paddestoelen die op rijst-stro groeien, erg mooie en lekkere paddestoeltjes. Met komkommer & tauge geroerbakt, met pinda-sambal saus vanwege de kou.
Kiwi ijs, ondanks de kou!



Blikje straw mushrooms (toko)
Komkommer
Tauge
tempeh
lente-uitje
sesam-olie
2 el pindakaas
sambal

Straw mushrooms over de lengte doorsnijden, uit laten lekken.
Tempeh roerbakken in zonnebloem-olie,met scheut sesamolie erbij. Daarna komkommer erbij, mushrooms, lente ui, en schep pindakaas en sambal. Nog wat ketjap eventueel. Als laatste de tauge erbij. Opdienen met noedels of zoals hier, zwarte kleefrijst.



Kiwi-ijs:
standaard ijs-recept, samen met room gepureerde kiwi erbij!

Sunday, November 20, 2005

20-11-05: Geitenkaas-brocolli-aperge taart

Een hartige taart. Ik kwam er zondagavond achter dat ik geen bloem of meel had, dus toen loempia-vellen gebruikt. Werkt ook erg goed!



Loempia-vellen (filodeeg doet het ook)
Asperges
Geitenkaas
Brocolli
ei
room
maizena

Brocolli blanceren. Taartvorm bekleden met loempiavellen, steeds wat boter of olie erover smeren, anders wordt het wel heeeel krokant. Dan de brocolli in de vorm, eieren en room licht opkloppen, maizena of beter: bloem! erbij, en in de vorm gieten. Asperges en stukjes geitenkaas erop. Een tijdje in de oven.

Toe: chocolade ijs:

Standaard ijs recept, maar chocolade smelten in de melk, nadat dat heeft gekookt.

Thursday, November 17, 2005

17-11-05: Tagliatelle, geitenkaas. Appel-ijs ****

Een viersterren ijsje vandaag: appel-bastognekoeken-ijs... Met appel van Henkjan en Nynke, die erg goed combineert met de stukjes bastogne-koek.
Daarvoor tagliatelle met geitenkaas en tomatensaus. Bereidingswijze van Oom Rinus, superrecept!



Tagliatelle
blikje gepelde tomaten
knoflook
lente-ui
rolletje geitenkaas.
peper
zout
(pesto)

Knoflook en ui bakken, met wat peper. Blik tomaten afgieten, tomaten erbij. Lang laten inkoken. Zout erbij indien nodig. Intussen tagliatelle al dente koken, afgieten en evt schep pesto erbij. Als die klaar is plakjes geitenkaas bij de tomaat, even warm/zacht laten worden. Tagliatelle op bord, tomatensaus erover.



Appel-bastognekoek ijs.

1 appel
2 eierdooiers
100 gram suiker
100? ml melk
100? ml room
bastognekoeken

Eierdooiers, melk en suiker schuimig kloppen, op laag vuur warm en dik laten worden, af en toe roeren. Laten afkoelen.
Appel eventueel koken in laagje water, af laten koelen, of direct met slagroom dik kloppen. Door eierdooier-melk-suiker scheppen.
Alles in ijsmachine, bastognekoek erdoor kruimelen. Goed gelukt. Veel van gegeten, moet maar weer eens gaan hardlopen.... ;-)

Wednesday, November 16, 2005

16-11-05: Ramen

Ramen is noodle-soep, gewoon zo'n vierkant 40 cent - pakje. Deze uitvoering is lichtelijk geinspireerd door de geniale film TAMPOPO. . Toe nog een restje groene thee ijs.



Pakje ramen
tempeh
lente-uitje
soja-saus
shiitake of andere paddestoel
(reepjes zeewier)

Lente-ui kleinsnijden, met ramen in kom. Kokend water erop. Ikzelf deed er nu wat miso bij, maar meestal zit er bouillion enzo bij het pakje. Paar dunne plakjes tempeh snijden, tijdens het wellen van de ramen snel bakken. Scheutje sojasaus erop. Shiitake ook snel bakken.
Ramen doorroeren, tempeh en shiitake erop leggen. Eventueel garneren met wat zeewier.

Tuesday, November 15, 2005

15-11-05: Geitenkaas, witlof, couscous. Groene thee-ijs

Ongegeneerd een Albert Heijn recept, maar dan ff anders.
In Lausanne, of all places, vonden we in een japanse winkel (eindelijk) macha, groene poederthee. Normaal gebruikt voor theeceremonies, maar ook in ijs, cake of snoepjes. Levert een speciale, fris bittere smaak op.

Witlof en geitenkaas met couscous
Stronkje witlof
zachte geitenkaas
couscous

Witlof lengtegewijs in vieren, bakken(!) beiden kanten tot zacht en gaar. Plak geitenkaas op bakpapier in oven, of als je een hele goede anti-aanbakpan hebt in de pan bakken, na de witlof.
Couscous intussen klaarmaken, op smaak brengen met peper, zout, scheutje olijfolie, en eventueel andere kruiden. Vooral die olie en genoeg water is belangrijk, anders wordt het een droge hap.
Couscous op bord, witlof erop, en daarboven weet de plakjes geitenkaas. Hmmm.

Groene thee-ijs
Een eerste poging, aardig geslaagd.

2 eierdooiers
200 ml melk
2 eetlepels suiker
200 ml room
2 theelepels groene thee.

Eierdooiers loskloppen, melk en suiker erbij, boven zacht vuur opwarmen, laten indikken. Als dik af laten koelen. Room erbij, groene thee erdoor roeren. In ijsmachine.
Hier opgemaakt met partjes kaki (sharonfruit)

Monday, November 14, 2005

13-11-05: Gruyere!





In gruyere kaas gespot, gewandeld en een interessante taart gegeten: tarte de vin cuir, als we het goed hebben gekookte wijn taart. Leek qua smaak wel op een russische yogurttaart, volgend weekend eens experimenteren... 's Avonds kaasfondue.

12-11-05: Pompoentaart

Pompoen-mozarella-taart, de pompoen met rode/oranje schil is meestal niet zo vezelig.


Pompoen - 12-11-05
gedroogde tomaatjes
ui
mozarella
bloem
bakpoeder
water
zout
olie

Deegje kneden van bloem, beetje meel eventueel, water en bakpoeder. Taartvorm mee bekleden, even voorbakken.
Pompoen koken tot goed zacht, dan in vergiet,
ui bakken, pompoen er weer bij, bakken en stukdrukken met een lepel, je krijgt dan een pompoenpuree. Op smaak brengen met peper, zout en fijngesneden gedroogde tomaatjes. Pompoenpuree in vorm scheppen. Mozarella erop, en bakken tot deeg stevig is en vulling warm.

11-11-05: Pizza

Ter ere van in veel (in elk geval 2) families voorkomende vrijdag-pizzadag! Recept van Ans, dus ik weet er het fijne niet van, maar er komt ui, knoflook, banaan en perzik aan te pas, en tomatenpuree. Bloem, gist en water.

10-11-05: Soort bami



noedels
ei
groente (courgette, paprika, ui)
sambal
zoute sojasaus
sesamolie

Niet te veel gedoe, lekker eten:
Noedels weken in heet water, of kort koken, naargelang de bereidingswijze op de verpakking. Uit laten lekken. Ei klutsen, dunne omelet bakken.
Groente in reepjes, bakken in olie. Noedels,sambal, sojasaus en sesamolie erbij. Roerbakken.
Omelet in reepjes snijden. Noedels en groente op bord, reepjes omelet erover. Klaar

9-11-05: Provinciaal gedoe

Hier nog wat provinciale groente.

Aardappeltjes
zoete aardappel
ui
knoflook
courgette
(gedroogte tomaten)
room

Aardappel evt kleinsnijden, met ui, knoflok, courgette in stukjes in geoliede ovenschotel. In oven. Zongedroogte tomaat snipperen, en die met de room na half uurtje ook in ovenschotel. Nog een kwartiertje in oven. Klaar!
Variant: room en tomaatjes apart in pannetje, iets in laten dikken, evt tomaat pureren met staafmixer.

7-11-05: Tagliatelle en appeldingen

Tagliatelle
Tagliatelle en appeltoetje. Dat appeltoetje moest eigenlijk appeltjes onder een dekentje worden, maar het deeg werd anders, toen vond Ans dit toetje uit.


Tagliatelle
courgette
paprika
gedroogte tomaatjes
ui

Alles snipperen, tagliatelle koken, groenten bakken.



Toe: appelaardappels

Appeltje
bloem
suiker
olie

Bloem, suiker en olie tot stevig, droog deeg kneden. Appel in blokjes snijden, deeg om paar stukjes heen. Bakken in de oven.

Sunday, November 06, 2005

06-11-05: Burrito, sinaasappel ijs


Tortilla met gebakken bonen, en nog wat feta en komkommer voor het frisse. Granita van sinaasappel toe.

Tortilla
blikje bruine of kidney-bonen
knoflook
ui
pepertje of chilipoeder

Peper, knoflook en uitje in stukjes en bakken. Zorg dat je, als je met je handen aan de peper hebt gezeten niet aan je neus of ogen zit, zelfs niet de buitenkant van je neus, want dan brand het, zoals ik weer ervoer vandaag.
Als de uitjes glazig zijn de bonen erbij. Bakken en ongeveer de helft prakken. Lekker is het te "kruiden" met een flinke lepel cacao.
Tortilla opwarmen volgens de verpakking, bonen erin, wat kaas, komkommer of wat dan ook erbij, kaar.

Sinaasappel-ijs:
50 gram suiker
100 ml water
200 ml sinaasappelsap

Suiker en water opwarmen, koken tot wat dikkere siroop. Sinaasappelsap erdoor roeren, laten afkoelen. In ijsmachine. Klaar!
Sorbet variant kan ook, dan moet er ergens in het proces geklopt eiwit bij...

Saturday, November 05, 2005

05-11-05: Kliekjes, gebakken appel met kaneelijs

Wat kliekjes in een wrap, alles bij elkaar lijkt het wel een palestijns-joodse-mexicaanse maaltijd: bietjessalade, humus en feta in een tortilla. Op vrede in het Midden Oosten dan maar. Voor recept zie eerder in de lijst bij bietendip. Matige foto, maar het was ECHT lekker!


Gisteren een ijsmachine gekregen van Pap en Mam, die moet worden uitgeprobeerd. Je hebt eigenlijk twee hoofdtypen ijs: gelato, met room en ei, vaak "zware" smaken, en granita, ijs met meestal fruit of bloemen, met geen of in elk geval weinig room. Granita wordt ook wel sorbet ijs genoemd, lekker in de cider of (nep)champagne.
Vandaag gelato, met kaneel, want appels van Nynke en Henkjan gehad! Uit hun tuin, biologischer heb je haast niet!


Voor 2 porties:
1.25 dl room
wat melk
2 eierdooiers (ik had per ongeluk hele eieren genomen, werkt ook)
kaneel
100 gram? suiker (eigenlijk was het een flinke scheut, 3 eetlepels ofzo?

Room en wat melk in pannetje, langzaam tegen de kook laten komen. Kaneel erbij (of chocolade, of wat je maar wilt.
Eierdooiers met suiker schuimig kloppen. Helft van de warme melk/room erbij gieten, onder goed kloppen, anders stolt het ei. Geheel terug bij rest van de melk/room, op het vuur. Warm houden, maar niet laten koken. Het is slim de boel wel een tijdje goed warm te houden, ivm salmonella enzo. Goed blijven roeren.
Als het geheel wat in is gedikt, van vuur nemen, roerend laten afkoelen (bijvoorbeeld in bak koud water, of wapperen. Dan in de koelkast.
Idealiter doe je bovenstaande 12 uur voor je het ijs wilt maken en opeten, dan schijnt de smaak stukken beter te zijn.
Geheel in de ijsmachine, of als je die niet hebt, in vriesvak. In dat geval moet je elke 15/20 minuten even goed doorroeren.
Appels in schijfjes, klokhuis eruit, bakken in koekepan in beetje (room)boter.

Friday, November 04, 2005

04-11-05: Verlaat verjaarsdiner

Met (bijna!) alle familie...

Wednesday, November 02, 2005

02-11-05: Nasi en zoete aardappel

Sanne kwam jammen, dus vroeg en snel eten: zoete aardappel uit de oven, en nasi.

Zoete aardappel
nasikruiden uit zakje (jaja!)
rijst
paprika
prei
tofu

Rijst koken.
Zoete aardappel in plakjes, in geoliede ovenschaal. In oven.
Prei paprika en tofu in stukjes snijden. Bakken in hete olie, in wok. TOfu eerst, later de prei en paprika erbij. Nasikruiden in heet water weken, dan de wok in. EVen aanbakken, dan rijst erbij.
Lekker met pindasaus!

Tuesday, November 01, 2005

01-11-05: Zoete en gewone aardappel

Zoete aardappel duikt hier vaak in de herfst op. Beetje een kruising tussen aardappel en wortel. Morgen nog een recept, maar nu uit de oven...

Zoete aardappel
Aardappel
Paprikaatje
lenteuitje
rode wijn

Zoete aardappel en aardappel schillen, in plakjes snijden. Ovenschotel invetten. Aardappel en zoete aardappel erin, paprika in reepjes en erbij, uitje ook. Peper en zout erover. In de hete oven. Na een kwartiertje omscheppen, wat wijn erover. Evt afdekken met folie of ovenschotel-deksel.
Lekker met mayo die je losroert met wat limoensap.

Toe espresso en tiramisu (uit de winkel).