Tuesday, January 31, 2006

31-1-2006: Tortilla met refried beans

Zie ergens hieronder voor uitgebreid recept. In het kort: uien, knoflook en bonen bakken, scheutje water erbij, prakken, koriander, zout peper erbij. Wat groenten kleinsnijden. Tortillas in magnetron opwarmen (die kan ik zelf nog niet goed krijgen, dus kant en klaar is nog lekkerder dan zelfgemaakt).

Thursday, January 26, 2006

26-01-2006: Turks brood pizza

En snel en ERG lekker recept! In het kader van de paprika-week



Turks brood
tomatenpuree
allerlei lekkere dingen: paprika, ui, kaas, pepers, boursin
peper en zout

Turks brood overlangs doorsnijden, tomatenpureee erop smeren, alle andere dingen erop en in de oven.

Sunday, January 22, 2006

21-1-2006: Latte machiato

Eindelijk goed gelukt! Geschuimde melk en espresso.

Thursday, January 19, 2006

19-01-2006: Paprika-flensjes

Paprika te over, dit is een recept uit een vegetarisch kookboek.



Paprika
olijven
bloem
ei
melk
zout

Paprika grillen, tot de schil wat begint de blakeren. Fijn snijden snijden. Van bloem, melk, eieren, zout pannekoek-deeg maken. Paprika en in stukjes gesneden olijven erdoor roeren. Flensjes bakken.

We aten er nog wat gebakken courgette met boursin op.

Monday, January 16, 2006

16-01-2006: Tortillas



Zwarte bonen
laurier
peper en zout
tortillas
Tomaat
Avocado
zure room
paprika
sla

Bonen uit blik: opbakken met uien, scheut water erbij, wat prakken.
Bonen gedroogd: 24 uur weken met bonen, dan koken, afgieten, bakken met ui.
Lekker met guacemole (avocado prakken met halve tomaat), zure room en wat kaas, paprika(!).

15-1-2006: papperdelle met paprika-saus en geitenkaas-rolletjes, bananenijs

Weer paprika! En de voorraad is nog niet op!
Stiekem erg makkelijk, en in een minuutje of 30 klaar, maar kost wat voorbereiding: de paprika's moeten eerst gegrild worden, en dan eventueel afkoelen.
Erbij geitenkaasrolletjes, een soort fegters-rolletjes maar dan anders.
En toe bananen-yogurt-ijs.



Papperdelle of tagliatelle
paprika
knoflook
ui
wat kaas
peper en zout
scheut witte wijn (kan ook wel zonder)

Filodeeg
geitenkaas
pesto

Eerst de geitenkaasrolletjes:
voor 2 1 lap filodeeg doormidden, licht! invetten met olijfolie, aan 1 kant streep pesto en wat geitenkaas. Of wat geitenkaas en honing. Oprollen. In de oven, ik schat zo'n half uurtje. Dat kan mooi na die paprika's hieronder, terwijl je pasta en saus maakt.

Paprika's in oven grillen, tot ze zacht zijn, de schil mag best wat zwart lijken. Duurt ongeveer een half uurtje. Ze worden dan lekker zacht en zoet.
Water voor pasta opzetten, als die kookt pasta erin.
Ui en knoflook fijnsnijden, kort bakken tot glazig. Dan paprika erbij, even bakken, scheutje wijn erbij. 5 minuten laten pruttelen. Pureren.
De pasta moet intussen wel zo'n beetje gaar zijn, afgieten die handel!
Wat ouwe kaas erover brokkelen is ook wel lekker.
Opeten met het restje witte wijn!



Banaan
melk
yogurt
suiker.

Met de blender mixen en in de ijsmachine ermee!

Saturday, January 14, 2006

14-1-2006: Groenten en geitenkaas



Zoete aardappel, gewone aardappel, uitje, courgette en knoflook in olijfolie in de oven.
Geitenkaas er na een half uurtje bij, nog 15 minuten laten, dan opeten!

14-1-2006: Koffieijs, meringue

IJs met echte espresso, geeft grappige textuur. Tip: doe de bordjes even in de vriezer, dan smelt het ijs niet zo snel!



100 ml melk
100 ml room
100 gram suiker
2 eierdooiers (maak meringue van de eiwitten)
15 gram espresso (poeder dus!)
(witte chocolade)

De bekende bereidingswijze: melk, room en suiker rustig aan de kook brengen, MET DE ESPRESSO, intussen eierdooiers schuimig kloppen. Melk-room-suiker-koffie mengsel bij eierdooiers gieten, terug in de pan en warm houden, kloppen, tot schuimig. Rustig af laten koelen, in ijsmachine, of in vriezer en elke 30 minuten doorscheppen.



Witte chocolade eroverheen schaven bij opdienen.


klop eiwitten met 100 gr suiker stijf, in kleine schepjes op bakpapier, bij lage temperatuur lang bakken, of korter, dan wat sneller opeten!

Sunday, January 08, 2006

8-1-2006: Tortellini, ananastaartje



Blik tomaat
ui
knoflook
scheutje rode wijn
azijn
peper en zout

Uien en knoflook fruiten. Dan de tomaten erbij. Half uurtje laten pruttelen op laag vuur(!), mag ook best langer. Scheutje wijn en azijn erbij, op smaak maken met peper en zout. Pasta koken volgens verpakking.




Ingredienten (bij benadering!)
Ananas
50 gr suiker
1 ei
90 gr bloem
bakpoeder
50 gr boter

Vormpjes invetten. Schep suiker erin, uitgelekte ananasring erin. Evt al even in oven. Suiker en boter mixen, ei erbij. Bloem en bakpoeder erbij. Als nog erg dik, dan wat ananas-siroop uit blik erbij. In vormpje scheppen, en in de oven.

6-1-2006: Hutspot

Hutspot met wat sojabrokjes en een saus die wat weghad van jus... Vooraf wat toast en toe apple crumble.



Vooraf een toostje met knoflook en zongedroogde tomaatjes, uit de oven! Dus gewoon een plak brood inwrijven met knoflook, wat olie, peper en zout erop, en even in de oven. Hmmm



Aardappel
ui
wortel
sojabrokjes
paddestoelen
bouillon
sojasaus
peper
zout

Aardappel schillen, met wortl en ui opzetten, koken. Sojabrokjes kort koken. Dan in boter of olie opbakken met champignons en ui. Schep bloem erbij, even bakken, dan bouillon erbij, wat sojasaus, peper en zout.
Aardappel, ui en wortel stampen, sojabrokjes met "jus" erover...



1 appel
boter
bloem
suiker

Appel schillen en in brokjes. In vorm. Dan bloem, boter en suiker in 2:1:1 door elkaar wrijven tot lossig deeg. Op de appel. In de oven.

Wednesday, January 04, 2006

4-1-2006: Udon noodles met witlof en tempeh

Dit is udon, dikke tarwenoodles met witlof, shiitake en tempeh. Erop liggen wat sliertjes omelet.



Noodles
Witlof
Shiitake (gedroogde)
Ei
Sojasaus (zoute en zoete)
sesamolie
tempeh


Noodles koken volgens aanwijzingen op de verpakking. Ei losroeren, beetje sojasaus erbij. Dunne omelet bakken, in reepjes snijden.
Shiitake in heet water weken, en in reepjes snijden. Witlof ook in reepjes snijden.
Dan witlof bakken, wat sojasaus erbij, shiitake idem.
Tempeh in plakjes, bakken in olie, als ze bruinen scheut sojasaus erop.
Alles in een kom,klaar!

Tuesday, January 03, 2006

3-1-2006: Pizza!

Een opgeleukte diepvriespizza, met extra mozarella, puntpaprika en spinazie. Hmmmm

Monday, January 02, 2006

2-1-2006: Gevulde paprika, aardappels en courgette

De puntpaprika's heb ik gevuld met feta. Vooraf sla met mozarella en wat gevulde dadels.



dadels
monchou

Dadels doornsijden, pit eruit en beetje monchou erin.



sla
mozarella
dressing bv wat balsamico-azijn

Tsja, alle ingredienten combineren: sla, mozarella en wat je verder lekker vind: kappertjes, olijven, etc etc.



(punt)paprika
aardappels
courgette
feta
ui
knoflook

Aardappels 10 minuutjes voorkoken. Intussen paprika, courgette en uitje over de lengte doorsnijden. Aardappels afgieten, (olijf)olie in ovenschaal. Alle groenten erin. Wat knoflookstukjes en provinciale kruiden (tijm, rozemarijn enzo) erover. 30 minuten in de oven, af en toe even omschudden. Feta verkruimelen en in de paprika doen, evt nog wat balsamico-azijn erover. Nog 15 minuten in de oven.

Sunday, January 01, 2006

1-1-2006: spruitjes en hazelnoot-vijgen-dadelijs

Gegeten bij de familie Wildervanck. Henkjan had spruitjes en aardappel en wortels gemaakt, de spruitjes geblusd met wat wijn, lekker.
Ik had als toetje hazelnoot-vijgen-dadelijs gemaakt, met mascarpone in plaats van slagroom. Wel goed gelukt, erg machtig, Alleen de schoep van de ijsmachine vergeten, dus ik moest met de hand aan het roeren!