Saturday, November 05, 2005

05-11-05: Kliekjes, gebakken appel met kaneelijs

Wat kliekjes in een wrap, alles bij elkaar lijkt het wel een palestijns-joodse-mexicaanse maaltijd: bietjessalade, humus en feta in een tortilla. Op vrede in het Midden Oosten dan maar. Voor recept zie eerder in de lijst bij bietendip. Matige foto, maar het was ECHT lekker!


Gisteren een ijsmachine gekregen van Pap en Mam, die moet worden uitgeprobeerd. Je hebt eigenlijk twee hoofdtypen ijs: gelato, met room en ei, vaak "zware" smaken, en granita, ijs met meestal fruit of bloemen, met geen of in elk geval weinig room. Granita wordt ook wel sorbet ijs genoemd, lekker in de cider of (nep)champagne.
Vandaag gelato, met kaneel, want appels van Nynke en Henkjan gehad! Uit hun tuin, biologischer heb je haast niet!


Voor 2 porties:
1.25 dl room
wat melk
2 eierdooiers (ik had per ongeluk hele eieren genomen, werkt ook)
kaneel
100 gram? suiker (eigenlijk was het een flinke scheut, 3 eetlepels ofzo?

Room en wat melk in pannetje, langzaam tegen de kook laten komen. Kaneel erbij (of chocolade, of wat je maar wilt.
Eierdooiers met suiker schuimig kloppen. Helft van de warme melk/room erbij gieten, onder goed kloppen, anders stolt het ei. Geheel terug bij rest van de melk/room, op het vuur. Warm houden, maar niet laten koken. Het is slim de boel wel een tijdje goed warm te houden, ivm salmonella enzo. Goed blijven roeren.
Als het geheel wat in is gedikt, van vuur nemen, roerend laten afkoelen (bijvoorbeeld in bak koud water, of wapperen. Dan in de koelkast.
Idealiter doe je bovenstaande 12 uur voor je het ijs wilt maken en opeten, dan schijnt de smaak stukken beter te zijn.
Geheel in de ijsmachine, of als je die niet hebt, in vriesvak. In dat geval moet je elke 15/20 minuten even goed doorroeren.
Appels in schijfjes, klokhuis eruit, bakken in koekepan in beetje (room)boter.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home